Restorative yoga met Charlotte Vanherzeele

by Luka Geets

Restorative yoga wordt wel eens onterecht beschreven als ‘een uurtje liggen en slapen’. Het is veel meer dan dat. Restorative yoga betekent ‘herstellende yoga’, tijdens deze oefeningen herstel je de balans in je lichaam. Je spreekt dus het zelfherstellend vermogen van je lichaam aan. Je bent tot veel meer in staat dan je denkt wanneer je je lichaam en geest een kans geeft. Ontdek in dit artikel wat deze yogavorm voor jou kan betekenen. 


Hoe ziet een les restorative yoga eruit? 

Je rolt je yogamatje voor je uit en neemt plaats. Je gaat liggen op een zacht matje, een lavendelkussentje bedekt je ogen, een dekentje je lichaam. Yogabolsters, dekentjes en blokjes ondersteunen je lichaam zodat je je volledig kan ontspannen, je voelt nergens in je lichaam druk of spanning. Zo stuurt je lichaam een signaal naar het parasympathisch stelsel dat in werking treedt. Je lichaam komt in een staat van rust en herstel. Dit wil zeggen dat je hartslag  en je ademhaling vertraagt en je spijsvertering op gang komt. De yogateacher speelt geen muziek, er zijn geen zintuiglijke prikkels. Het is net de bedoeling om de vele prikkels die je tijdens het dagelijks leven binnenkrijgt, los te laten en helemaal tot rust te komen. Je neemt gedurende 10 tot 20 minuten of langer een pose aan. Dit kan erg confronterend zijn, verschillende emoties worden namelijk losgelaten. Het kan dan helpen om extra aandacht te besteden aan je ademhaling. Je geeft jezelf toestemming om alles, volledig los te laten.


Yin yoga, yoga nidra, restorative yoga: wat is het verschil? 

Restorative yoga is verwant met yin yoga, maar het grootste verschil tussen beide vormen is dat je bij restorative yoga geen spanning of stretch of enige prikkel voelt, het is de bedoeling om te liggen of te zitten in alle comfort. Comfort staat centraal . Alle oefeningen worden zittend of liggend uitgevoerd. Yoga nidra, ook wel ‘slaap van de yogi’ genoemd.,heeft als gelijkenis met restorative yoga dat je in een staat komt van diepe ontspanning, net als voor het slapengaan. Het verschil is dat je bij yoga nidra in dezelfde houding blijft liggen en dat je je focust op de stem die je begeleidt, het combineert visualisaties, het zetten van intenties en ademwerk. Bij Restorative yoga voel je de kracht van de stilte en het comfort van de houdingen, de ondersteuning van de bolsters en dekentjes die je lichaam naar een staat van rust brengen. Je hoeft helemaal niets te doen, er is geen focus, je hoeft je jezelf gewoon de toestemming te geven om volledig te ontspannen en gelukzalig weg te zinken in de houding


De voordelen van restorative yoga 

Door het lang aanhouden van de verschillende poses, soms wel tot 20 minuten, ontdek je je innerlijke rust en stilte. Dit vermindert op zijn beurt ook stress. Restorative yoga is een goede manier om de vele prikkels uit het dagelijks leven te compenseren. Door de stilte en rust die je creëert, zal je je op termijn meer in balans voelen. Tot slot kan yoga, meer specifiek restorative yoga, je lichaam ondersteunen. Je spreekt namelijk de zelfherstellende kracht van je lichaam aan wat bij reumatische klachten en blessures of na een operatie een hele verademing en voordeel kan zijn. Restorative yoga kan voor mensen met stressklachten, mensen met cvs, met blessures of na een operatie of tijdens een burn-out een hele verademing en voordeel zijn. Restorative yoga is een bijzondere zachte vorm van yoga en is heilzaam voor iedereen.


Vorige
Vorige

Yang yoga met Charlotte Vanherzeele

Volgende
Volgende

Yin yoga met Charlotte Vanherzeele